Konya'nın Kulu ilçesi bilim adamları tarafından sempozyumda tartışıldı

Konya'nın Kulu ilçesinde, ilçeden Avrupa'ya verilen göçün 50. yılı münasebetiyle Kulu Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi işbirliğinde ?Aidiyet, Göç ve Tarımın Şehri Kulu Sempozyum yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selçuk Üniversitesi(SÜ)Prof. Dr. Mustafa Demirci başkanlığında hazırlanan sempozyumda, Türkiye'nin değişik üniversitelerinden bilim adamları Kulu coğrafyası ve kültürüyle ilgili yaptığı çalışmaları değişik başlıklar altında bildiri olarak sundu. Kulu coğrafyasında yetişen bitkilerin, elde edilen madenlerin, arkeolojik yapıların, ilçenin etnik kültürel ve sosyal yapısının, aldığı göç ve büyük ölçüde Kuzey Avrupa ülkelerinden İsveç'e verdiği göçün ele alındığı sempozyumda öne çıkan başlık; Kulu'nun birçok etnik kökenden insanın barış ve kardeşlik içinde yaşadığı bir ilçe olma özelliği taşıması oldu.

Prof. Dr. Hasan Bahar, ?İlk çağda Konya ve çevresi' başlığını taşıyan bildirisinde, Kulu coğrafyasındaki bazı tarihi yerleşim yerlerinin M.Ö. 8 binli yıllara dayandığını kaydederken Kulu sınırları içinde 75 tane tarihi yerleşim yerinin bulunduğunu vurguladı. Doç. Dr. Osman Tugay ise Kulu'da yetişen bitkilerle ilgili izleyicileri bilgilendirdi. Prof. Dr. Hasan Basri Karadeniz ?Atçekenler ve Kulu' isimli bildirisinde, Konargöçer olarak yaşayan Akçekenlerin 16. Yüzyılın başında yerleşik hayata geçtiğini ve bir bölümünün Kulu coğrafyasına yerleştiğini kaydetti. Günümüz itibariyle Kulu halkının bir kısmının Atçekenlerin torunlarından oluştuğunu belirten Karadeniz, Atçekenlerin, Osmanlı'nın Karamanoğullarına karşı giriştiği mücadelede önemli görevler ifa ettiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Sinan Gönen, Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan Türk Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin yaptığı çalışmalar konusunda bilgi verirken, bu merkezde Kulu ile ilgili yapılan çalışmaları anlattı. Kululu öğrenciler tarafından yöreyle ilgili derlenen ve uygulama merkezine teslim edilen Gurbet türküleri, Bayram gelenekleri, Maniler, Bilmeceler, Ocakbaşı sohbetleri başlıklı çalışmalardan söz edildi. Yavuz Çoban'ın sunduğu bildiride ise Kululu yöresel sanatçı Abdi Taner'in hayatı ve eserleri anlatıldı. Abdi Taner'in bir dönem arkadaşlık yaptığı merhum sanatçı Neşet Ertaş'tan etkilendiği kaydedildi.

Ahmet Kaysılı tarafından sunulan ?Kulu'da Eğitim ve Yurtdışı Göç İlişkisi' isimli bildiride, Kulu'dan Avrupa'ya verilen göçün ilçedeki eğitimi olumsuz etkilediği belirtildi. Avrupa'ya gitme hayaliyle yetişen gençlerin eğitimi ikinci plana attığı anlatıldı. Arş. Gör. Harun Ceylan, bildirisinde İsveç'te yaşayan yaşlıların sosyal sorunları üzerine bir konuşma yaptı. Ayrıca Sempozyumda Sovyet baskısından kaçan Tatarların ilçe sınırları içinde yerleşmesi, Kürt aşiretlerinin doğu illerinden Kulu'ya göçü ele alınırken birçok etnik kökenden insanın birlikte barış ve kardeşlik içinde yaşadığı Kulu'nun bu özelliğiyle Türkiye'ye örnek olabilecek bir konumda olduğu vurgulandı.

Kulu Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yıldız, belediyelerin görevleri arasında altyapı çalışmalarının yanı sıra bu tür kültürel faaliyetlerinde olması gerektiğini kaydetti. Yıldız, Sempozyuma katkıda bulunan bilim adamlarına teşekkür ederken programın açılışına katılan milletvekilleri ve siyasi parti temsilcilerine plaket takdim etti.

Prof. Dr. Alim Gür, göç olgusunu ?Gelmekte hak gitmekte hak, önemli olan hoş bir sada bırakmak' sözleriyle anlatırken, Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci Selçuk Üniversitesi olarak Konya ve ilçelerinde 5. Sempozyumu yaptıklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber